• Imprimeix

Es finançarà el monitoratge de la diabetis de tipus 1

Primer es finançarà a menors de 7 anys, embarassades i persones portadores de bomba d’insulina amb hipoglucèmia de repetició o desapercebuda

12/02/2018 09:02
Persones susceptibles de tenir diabetis

El Servei Català de la Salut (CatSalut) incorporarà a la cartera de serveis els dispositius de monitoratge continu de glucosa i a partir d’aquest any finançarà aquests aparells, que permeten el control correcte de la diabetis.

En una primera fase els finançarà per a les persones que tenen diabetis de tipus 1 i que es troben en algun d’aquests tres casos:

  • ser menor de 7 anys,
  • ser una dona embarassada
  • i portar bomba d’insulina amb hipoglucèmia de repetició o desapercebuda.

La primera fase d’accés a aquests dispositius podria beneficiar prop de 800 persones a Catalunya. Posteriorment, s’aniran incorporant els altres perfils de pacients inclosos en la priorització realitzada pels experts clínics.

Com funciona?
El monitoratge continu de glucosa és una tecnologia que permet mesurar la glucosa de forma contínua en el teixit i no en sang.

Què és la diabetis?
La diabetis mellitus és un trastorn general del metabolisme que es manifesta per una elevació anormal dels nivells de glucosa a la sang. Aquesta anomalia pot estar motivada per una producció insuficient d’insulina o bé a un mal aprofitament d’aquesta hormona per part de l’organisme.

Hi ha dos tipus principals de diabetis:

  • La diabetis de tipus 1 es coneix també com a diabetis juvenil, ja que acostuma a aparèixer en persones menors de 30 anys. Fa necessària l’administració immediata d’insulina per tal de normalitzar els nivells de glucosa a la sang.
  • La diabetis de tipus 2 acostuma a aparèixer a l’edat adulta. Al començament, es pot controlar amb una alimentació adequada, exercici i medicació per via oral. Amb els anys pot ser que també calgui administrar insulina.

També hi ha altres tipus de diabetis com la gestacional, que és la hiperglucèmia que pot aparèixer durant l’embaràs en dones que prèviament no tenien diabetis. Aquesta situació apareix, aproximadament, en el 10% de les dones embarassades.

Aquesta tecnologia mesura la glucosa les 24 hores del dia