• Imprimeix

Es recuperen les restes de gairebé 250 soldats de la Guerra Civil a les fosses del Soleràs i Miravet

El Pla de Fosses multiplica per quatre en un any la quantitat de despulles desenterrades des de 1977

23/07/2018 09:07
Fotografia aèria de la fossa del Soleràs

Fotografia aèria de la fossa del Soleràs

La Generalitat ha obert les dues fosses de la Guerra Civil més grans excavades fins ara a Catalunya pel que fa a nombre d’individus: la fossa del Soleràs (Les Garrigues) i de la fossa de Pernafeites de Miravet (Ribera d’Ebre). Els arqueòlegs han exhumat  les restes de 146 individus del Soleràs, mentre que a Miravet han exhumat les restes d’un centenar de persones.

Identificació de les víctimes
Leandro Preixens Torrebadella va morir víctima de l’ona expansiva d’un obús durant un bombardeig el 1938. Era un civil de 60 anys, veí del Soleràs, on s’han localitzat les seves restes. Després de 40 anys se l’ha identificat gràcies a les mostres d’ADN dels seus familiars, que es van acollir al Programa d’Identificació Genètica de la Generalitat.

Com funciona el Programa d’Identificació Genètica
El programa creua l’ADN de les restes òssies amb el de familiars vius per indicar o descartar les possibles coincidències. Les persones que sospiten que tenen un familiar a una fossa i volen fer-se la prova d’ADN s’han d’inscriure primer al Cens de Persones Desaparegudes. L’Hospital Vall d’Hebron es fa càrrec de l’estudi genètic a partir de mostres de frotis bucal, i després incorpora els resultats a una base de dades amb l’estudi genètic de familiars de persones desaparegudes per creuar-ne els resultats amb el perfil genètic de les restes enterrades a les fosses.

Pla de Fosses
A Catalunya hi ha 505 fosses localitzades, de les quals només se n’han obert 38, 14 de les quals durant l’últim any. Es calcula hi ha al voltant de 20.000 persones enterrades en fosses. Un any després de la posada en marxa del Pla de Fosses, s’ha multiplicat per quatre el nombre de despulles recuperades des de la Transició. En total, des de 1977, s’han exhumat les restes de 339 persones, 281 de les quals en el darrer any.

Leandro Preixens és la primera víctima identificada a través del banc d’ADN dels familiars dels desapareguts

Més informació