• Imprimeix

Nova campanya de foment del bon ús dels antibiòtics

Els únics professionals sanitaris que poden receptar-los són els metges, els odontòlegs i els podòlegs.

31/07/2018 10:07
Imatge de la campanya

Espanya és un dels països d’Europa amb major consum d’antibiòtics per habitant i, cada any, moren a l’Estat espanyol al voltant de 35.000 persones com a conseqüència d’infeccions causades per bacteris multiresistents. Per donar resposta a aquesta situació,  farmacèutics, metges i odontòlegs catalans fomentaran el bon ús dels antibiòtics en una nova campanya informativa.

El que has de saber sobre els antibiòtics

  • Els únics professionals sanitaris que poden receptar-los són els metges, els odontòlegs i els podòlegs.
  • Cal respectar la dosi, les hores en què cal prendre’l i la durada del tractament.
  • En cas de dubte, es recomana consultar el farmacèutic, el professional que l’ha receptat o el 061 CatSalut Respon.
  • Quan s’acaba un tractament, no s’han de guardar els antibiòtics que sobrin, sinó que s’han de portar al punt SIGRE de la farmàcia.

Què són els antibiòtics
Són medicaments que es fan servir per combatre infeccions produïdes per bacteris i no tenen cap efecte sobre les infeccions produïdes per virus com el refredat comú, la grip o el mal de gola.

Utilitzar aquests medicaments de manera inadequada genera resistències  que poden fer que malalties que avui són fàcilment curables, esdevinguin incurables

La resistència als antibiòtics, però, no sempre es produeix per sobreutilització, és a dir, quan se’n fa ús en patologies no causades per bacteris. També pot ser causada per la infrautilització (administrar dosis insuficients o amb una durada insuficient) o quan es prenen per iniciativa pròpia (no sempre cal antibiòtic i aquest no sempre és bo per eliminar el bacteri). 

A la campanya hi participen farmacèutics, metges i odontòlegs

Més informació