• Imprimeix

Comença la temporada de recol·lecció de la tòfona negra

És imprescindible estar en possessió de la llicència de tofonaire

14/11/2018 16:11
Tòfona negra

La temporada de recol·lecció de la tòfona negra (Tuber melanosporum) comença el 15 de novembre i finalitzarà el 15 de març. Per recol·lectar tòfona fresca és indispensable estar en possessió de la llicència de tofonaire i demanar autorització a la persona titular del terreny.

El termini per sol·licitar la llicència de tofonaire finalitza el 15 de novembre, que l’any passat van demanar 394 persones. Enguany, es preveu una temporada més bona que la de l’any passat, ja que les precipitacions han estat molt més abundants i més ben distribuïdes.

Vigilància i control
Els Agents Rurals i les Associacions Tofonaires es coordinen per vigilar i controlar les zones tofoneres. Així, en aquest període s’incrementa la supervisió amb operatius especials de vigilància i controls a les zones d’accés per detectar on s’extreuen tòfones verdes de manera furtiva.

Infraccions
Comercialitzar les tòfones verdes que s’extreuen abans de l’inici del període, a més de ser il·legal, suposa una estafa gastronòmica. Tant l’extracció com la comercialització fora de temporada suposa una infracció de la Llei 6/1988, forestal de Catalunya qualificada com a greu. Si un establiment o restaurant ofereix tòfona sense acreditar-ne la compra, també pot ser denunciat.

Segons la legislació vigent, queda prohibida la recol·lecció, comercialització i industrialització de tòfona verda en qualsevol època. La recerca i recollida s’ha de fer amb gossos degudament ensinistrats i l’extracció amb l’ajut del cercatòfones. A més, els sots produïts s’hauran de reomplir immediatament amb la terra extreta mateixa.

El període de recol·lecció és del 15 de novembre al 15 de març

Més informació