• Imprimeix

21 de setembre, Dia Mundial de l’Alzheimer

2 de cada 3 persones en què es diagnostica la malaltia d'Alzheimer a Catalunya són dones

20/09/2018 18:09
Dia Mundial de l’Alzheimer

A Catalunya hi ha unes 44.000 persones diagnosticades d’Alzheimer, i s’estima que n’hi ha unes 18.900 més que no han estat diagnosticades. L’Alzheimer és la malaltia neurodegenerativa progressiva més freqüent entre les persones grans. És més freqüent en dones que en homes i afecta, sobretot, als majors de 75 anys.

Segons el darrer informe del Servei Català de la Salut (CatSalut):

  • L’any 2016 es van diagnosticar més del doble de casos en dones que en homes.
  • La taxa d’incidència s’incrementa a mesura que disminueix el nivell de renda, tant en els homes com en les dones i en els diferents grups d’edat.
  • A mesura que augmenta l’edat, hi ha un nombre major de pacients i s'incrementa el percentatge dels que tenen un deteriorament més avançat.
  • Les dones entre 65 i 74 anys són les que presenten un increment de mortalitat més gran, de més de set vegades el de les dones de la mateixa edat.

Les conseqüències de la malaltia d’Alzheimer no només afecten les persones que la pateixen directament sinó també als seus familiars i cuidadors.

En què consisteix la malaltia

La malaltia d'Alzheimer produeix una disminució de les funcions intel·lectuals, dificulta l'aprenentatge de nous conceptes, interfereix en la capacitat de la persona per realitzar la seva vida diària i produeix canvis en la seva personalitat i conducta. Cal dir que no tots els deterioraments de les capacitats mentals relacionats amb l'edat evolucionaran cap a la malaltia d'Alzheimer.

Targeta Cuida’m

La Targeta Cuida’m identifica les persones vulnerables que necessiten una atenció especial. S’han sol·licitat 2.560 targetes de persones diagnosticades de demència, entre elles 1.361 diagnosticades amb la malaltia d’Alzheimer.