• Imprimeix

Catalunya virtual

És la destinació europea amb més rutes “trekkejades” per quilòmetre quadrat

07/04/2016 15:04
Les imatges d’aquests 300 indrets han estat gravades amb una motxilla d’1,2 metres i 18 kg de pes, i que duu una càmera de 15 lents

Les imatges d’aquests 300 indrets han estat gravades amb una motxilla d’1,2 metres i 18 kg de pes, i que duu una càmera de 15 lents

Els 300 indrets han estat incorporats al web de promoció turística de la Generalitat

Els 300 indrets han estat incorporats al web de promoció turística de la Generalitat

A partir d’ara, 300 indrets de Catalunya es poden visitar virtualment a través de la tecnologia Google Trekker. Això és possible gràcies al projecte “Google Trekker Catalunya", fruit d’un acord signat entre Google i la Generalitat de Catalunya. L’Administració catalana ha estat la primera d’Europa d’arribar a un acord d’aquestes característiques.

El projecte es planteja el doble objectiu de potenciar l’atractiu turístic de Catalunya i mantenir-se com a referencia en el camp de l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Per aquesta raó, aquests 300 indrets han estat incorporats també al web de promoció turística de la Generalitat, de manera que s’hi pugui accedir des de la cartografia d’aquest portal.

Coordinat pel Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), aquest projecte ha estat possible gràcies a la feina transversal de diversos departaments i organismes de la Generalitat: el Departament de la Presidència, l’Agència Catalana de Turisme, adscrita al Departament d’Empresa i Coneixement, el Departament de Cultura, i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. La Generalitat ha comptat, a més, amb la col·laboració de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i els patronats de turisme de les quatre diputacions catalanes.

Què és Google Street View?

La tecnologia Google Street View permet accedir a una localització des de Google Maps, veure-la en visió panoràmica de 360 graus i recórrer-la de forma immersiva. Fins ara, a Catalunya això només era possible en indrets on hi podia passar un vehicle, però gràcies a aquest projecte ara també es pot accedir amb Google Street View a aquests 300 indrets catalans, entre els quals s’hi troben rutes només realitzables a peu, parcs naturals, interiors de monuments i fins i tot algunes infraestructures turístiques.

Les imatges d’aquests 300 indrets han estat gravades amb una motxilla d’1,2 metres i 18 kg de pes, i que duu una càmera de 15 lents que capta imatges de 360 graus cada 2,5 segons. La motxilla la porta una persona que pren les imatges mentre camina. Posteriorment, un cop processades, aquestes imatges s’incorporen a Street View.

Aquestes imatges es poden visualitzar des de l’ordinador, la tauleta o el mòbil. A més, també es pot utilitzar el mòbil per visualitzar-les des d’unes ulleres de realitat virtual. Per poder visualitzar-les, en el cas d’Android es necessita una versió 5.0 Lollipop o superior, mentre que en el cas de iOS es requereix una versió 8.0 o superior. En ambdós casos el dispositiu ha de tenir giroscopi i acceleròmetre.

Alguns exemples de rutes virtuals:

Bosc d’en Carlac (Bausén)

Jardí Botànic (Barcelona)  

Palau de les Heures – Universitat de Barcelona (Barcelona) 

Parlament de Catalunya

Castell d’Eramprunyà i Ermita de Brugués (Gavà)  

Ruta pel Pla de la Calma 

Castell de Gelida 

Calella 

Sant Celoni 

Sant Miquel del Fai 

Casc antic, Port d’aiguadolç i cala de l’home mort (Sitges)  

Cap de Creus en vaixell 

Platja d’Aiguablava (Begur) 

L’Estany (Banyoles)   

Cala de Portlligat (Cadaqués) 

Ruta La Vall de Santa Creu – Port de la Selva 

Monestir de Sant Pere de Rodes (El Port de la Selva) 

Skydive Empuriabrava (Castelló d’Empúries) 

Casc antic de Peratallada (Forallac)

Platja de les Muscleres Grosses (L’Escala) 

Platja de Tamariu (Palafrugell) 

Reial Monestir de les Santes Creus (Aiguamúrcia) 

Cartoixa d’Escaladei (La Morera de Montsant) 

Platja de El Serrallo (Sant Jaume d’Enveja) 

Amfiteatre (Tarragona)   

Castell de Cardona (Cardona) 

Abadia de Montserrat (Monistrol de Montserrat)

Sant Jaume de Vallhonesta: Camí dels Maquis (Sant Vicenç de Castellet) 

Viladrau – La Sala (Viladrau) 

Estany de Sant Maurici 

Massís del Pedraforca   

Ruta del Trencapinyes 

Castellar de N’Hug – Clot de Moro (Castellar de N’Hug) 

Taüll, Boí i Erill La Vall (La Vall de Boí) 

Ruta Estana – Prats del Cadí 

Salines del Delta de l’Ebre 

Estany d’Ivars i Vila-Sana (Ivars d’Urgell)   

Ruta Aubaga – Solana

Catalunya es pot visitar de forma virtual amb Google Street View