• Imprimeix

El Govern homenatja el cardenal Vidal i Barraquer

Es va negar a signar la carta de l'episcopat espanyol de suport a Franco

07/11/2018 13:11
Imatge de l'Any Vidal i Barraquer

Imatge de l'Any Vidal i Barraquer

El Govern de la Generalitat celebra aquest any el 150è aniversari del naixement de Francesc Vidal i Barraquer, teòleg, cardenal i arquebisbe de Tarragona. Durant l’acte també hi haurà una interpretació musical a càrrec de la Coral Verge del Camí de Cambrils, coincidint amb la celebració del seu 50è aniversari.

Ferm defensor de la separació entre Església i Estat

Perquè s’homenatja al cardenal Vidal i Barraquer? Francesc d'Assís Vidal i Barraquer, nascut el 3 d’octubre de 1868 a Cambrils, va ser un ferm defensor de la independència de l’Església.

Des de el seu càrrec com a arquebisbe i després cardenal de Tarragona es va enfrontar a la dictadura de Primo de Rivera per defensar la separació de l’Església i l'Estat i mantenir el català com a llengua de predicació i catequesi.

Amb l'esclat de la Guerra Civil va ser detingut i empresonat. Gràcies a la intervenció de Ventura Gassol, va poder marxar a l'exili.

El juliol de 1937 es va negar a signar la carta de l'episcopat espanyol de suport a Franco, fet que el va convertir en enemic del règim i li va impedir retornar a Espanya.

Vidal i Barraquer va morir l'any 1943 a Suïssa. La seva voluntat fou ser enterrat a la catedral de Tarragona, fet que no va poder fer-se realitat fins a l’any 1978.

Va ser un ferm defensor de la separació entre Església i Estat

Més informació