subcap_img_038
  • Imprimeix

Personalitats

El Govern ha acordat concedir la Creu de Sant Jordi 2018 a 31 personalitats i 24 entitats que s’han destacat pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural. 

Eduard Admetlla Lázaro

Submarinista
Per la seva valuosa aportació a l'exploració submarina com a inventor de caixes estanques per a càmeres fotogràfiques i d’un prototip d’escafandre autònom. Ha estat president de la Federació Catalana d'Activitats Subaquàtiques i impulsor del Centre de Recuperació i d’Investigacions Submarines. També és membre d'honor de la Historical Diving Society Spain.

Victòria Almuni Balada

Historiadora
Per la seva recerca especialitzada en temes històrics i arquitectònics de les Terres de l'Ebre i del nord del País Valencià. Doctora en història de l'art per la Universitat de Barcelona, la seva tesi s'ha centrat en l'estudi de diversos monuments i edificis rellevants de les comarques compreses a la diòcesi de Tortosa. Professora associada al Departament d'Història i Història de l'Art de la Universitat Rovira i Virgili, ha presidit la Comissió Cívica de Patrimoni de les Terres de l'Ebre.

Francesc 'Xicu' Anoro Zuferri

Gastrònom i divulgador de la cuina
En reconeixement a la seva aportació per promoure i recuperar els plats i els valors patrimonials de la cuina tradicional i familiar. Fundador i coordinador del grup La Cuina a Sils, format per dones d’aquesta població de la comarca de la Selva, ha publicat un seguit de llibres en el seu àmbit, amb els quals ha obtingut, sobretot a Itàlia, ressò internacional.

Margarida Aritzeta i Abad

Escriptora i professora de literatura
Per la qualitat de la seva obra literària, composta sobretot de títols de narrativa infantil i juvenil, novel·les, estudis i assajos i els contes i narracions, entre els quals, els que va publicar amb el col·lectiu Ofèlia Dracs. La seva trajectòria ha estat reconeguda amb prestigiosos guardons, com el Premi Víctor Català, de contes i narracions, o el Sant Joan, de narrativa. Com a professora a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, ha contribuït molt significativament a l’estudi de la literatura catalana.

Tomàs Barris Ballestín

Atleta
Per la seva excel·lència esportiva. En reconeixement a una llarga trajectòria en el món de l’esport i per la transmissió dels seus valors positius, com a primer atleta català de projecció internacional i pioner de l’atletisme d’elit a Catalunya i a l’Estat Espanyol. Ha estat guardonat amb la medalla com a Forjador de la Història Esportiva de Catalunya i la medalla de plata al Mèrit Esportiu de la Federació Internacional d'Atletisme.

Lourdes Benería Farré

Economista
Per la seva contribució a la recerca econòmica. Catedràtica emèrita de la Universitat Cornell, a l’estat nord-americà de Nova York, se la considera una de les millors especialistes en estudis d’economia i gènere vinculats al desenvolupament i la globalització. El seu prestigi l’ha dut a assessorar organismes com l’Organització Internacional del Treball i Nacions Unides.

Lucía Caram Padilla

Religiosa i activista social
Pel seu compromís amb les persones més desfavorides com a promotora de la Plataforma Ciutadana de Solidaritat, creada al Convent de Santa Clara de Manresa, i la seva vinculació a la Fundació Privada Rosa Oriol. Des d’aquestes entitats ha contribuït a donar respostes a la manca de recursos bàsics que fa que moltes persones se sentin excloses d’un sistema econòmic que els impedeix viure amb dignitat.

Teresa Casals

Filòloga, mestra i activista per la llengua
Per la fermesa, constància i valentia de la seva tasca de defensa del model d’escola catalana, com a model de cohesió social, que no separa els infants i joves per la seva llengua d’origen. Des de de la plataforma Som Escola, ha fet seu l’objectiu de coordinar totes aquelles persones, entitats i institucions que es comprometen a actuar de manera activa en la construcció d’una societat més cohesionada, democràtica i lliure.

Joan i Martí Castells Badia

Escultors pessebristes
En reconeixement a la seva destacada trajectòria com a escultors de figures de pessebre, vinculada a una nissaga familiar de referència en el món del pessebrisme català. La seva obra, present en moltes col·leccions privades de diversos països, figura als catàlegs dels més prestigiosos museus dedicats a una de les tradicions nadalenques més emblemàtiques.

Teresa Clota i Pallàs

Professora de llengua i literatura catalanes
Per la seva valuosa aportació com a professora de llengua i literatura catalanes i com a activa lluitadora per la docència en català en temps difícils. Ha col·laborat en l'elaboració de manuals per al Servei d'Ensenyament del Català de la Generalitat de Catalunya i ha dut a terme una extraordinària tasca de manteniment de la memòria popular de Jacint Verdaguer amb la seva contribució al manteniment de Vil·la Joana, casa-museu del poeta.

Josep Cruanyes Tor

Advocat i historiador
Per la seva valuosa contribució a la defensa dels drets lingüístics del català com a president de la Societat Catalana d'Estudis Jurídics i secretari de la Comissió de Llengua Catalana del Consell dels Il·lustres Col·legis d'Advocats de Catalunya. Vicepresident de l'Assemblea Nacional Catalana, ha estat un dels promotors del retorn de la documentació confiscada pel franquisme a Catalunya, mitjançant els seus llibres i la tasca que du a terme a la Comissió de la Dignitat.

Amadeu Cuito i Hurtado

Advocat, polític i escriptor
Per la seva singular relació amb el món de les idees i com un dels més grans coneixedors de l’obra de Marcel Proust. Ha mantingut contacte amb escriptors com Josep Pla i amb polítics, opositors del règim franquista, des de Josep Tarradellas i Joan Reventós fins a Josep Pallach, de qui reivindica el seu ideari. Escriptor, economista i humanista.

Roger Español i Tor

Músic
Per la seva defensa del referèndum de l’1 d’octubre de 2017. En reconeixement a la lluita cívica per la democràcia i les llibertats fonamentals. Amb ell, la societat del país va mostrar al món els seus valors socials i humans amb coratge i pacifisme. Per la valentia i el compromís demostrats en la defensa del dret a l’autodeterminació del poble de Catalunya.

Josep Antoni Fernández i Fernández (Fer)

Dibuixant d’humor
En reconeixement a una llarga trajectòria com a humorista gràfic en mitjans de gran difusió. Degà de la premsa catalana, s’ha significat també en el camp de la docència i la difusió dels valors democràtics i cívics, des d’una profunda vinculació amb el teixit cultural i un infatigable activisme social. És l’impulsor dels Premis Internacionals d’Humor Gat Perich, que posen de relleu l’enorme poder transformador de l’humor.

Assumpció Malagarriga Rovira

Pedagoga musical
Per la seva valuosa aportació en el camp de la pedagogia musical com a mestra i formadora de formadors, i també pel disseny i l’organització del Servei Educatiu de l’Auditori de Barcelona, el qual apropa la música a la ciutadania, molt especialment als infants i joves, i ha esdevingut un referent internacional de gestió cultural.

Rosa Maria Malet i Ybern

Historiadora de l’art i directora de museus
Com a degana en la direcció dels museus barcelonins. Gran coneixedora de l'obra de Joan Miró, ha publicat diversos llibres sobre l'artista i ha comissariat algunes exposicions rellevants. Va començar a treballar a la Fundació Joan Miró el mateix any de la seva creació, el 1975. Des de llavors ha dut a terme la gran labor de protegir, desenvolupar i promoure el coneixement del treball de l’artista. Al capdavant de la fundació, també ha donat suport a joves artistes que avui són autors reconeguts.

Santiago Marrè Burcet

Conservador cinematogràfic
Pel valor incalculable de la seva tasca de creació, recerca, conservació i divulgació d’imatges cinematogràfiques històriques, de gran interès per al patrimoni audiovisual de Catalunya. Organitzador de les Trobades Internacionals de Cinema 9,5 i del Mercat del Col·leccionista, i president honorari de Foto-Film Calella, la seva trajectòria ha obtingut el reconeixement del sector.

Franca Masu

Cantant
Per la defensa de la llengua catalana des de l’Alguer. Ha encapçalat el ressorgiment de la cançó catalana a Sardenya amb un estil que beu principalment del jazz, el fado i el tango. És una de les cantants del Mediterrani amb més talent. Ha consolidat l'ús del català com a idioma d'expressió artística.

Carme Mayol Fernández

Bibliotecària
Pel conjunt de la seva aportació a la biblioteconomia, com a autora de diversos estudis i textos normatius en aquest àmbit. Fundadora i presidenta de l'Associació Lectura Fàcil i docent a l'Escola de Bibliologia, ha presidit el Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya i ha participat en nombrosos seminaris i congressos internacionals.

Leonora Milà Romeu

Pianista i compositora musical
Per una valuosa carrera d’èxit internacional en el món de la música que ha contribuït a la projecció de la cultura catalana. Deixebla de la pianista i pedagoga Maria Canals, les seves llargues gires per Europa, Estats Units i Àsia, com a solista o acompanyada de prestigioses orquestres, i la seva extensa producció, l’han fet mereixedora del reconeixement del públic i de la valoració de la crítica.

Pepita Pardell Terrade

Dibuixant i animadora
Per la singularitat del seu treball en el món de l'animació, com a autora del primer llargmetratge a l’Estat espanyol en aquest camp i de la primera pel·lícula de dibuixos animats d’Europa. També ha realitzat el primer llargmetratge d'animació per a adults i ha pres part en nombroses produccions internacionals. Va ser guardonada amb el Premi Trajectòria de la Mostra Internacional de Cinema d'Animació de Catalunya.

 

Artur Ramon i Picas

Galerista d’art
Per la seva excel·lent i decisiva aportació a la vida cultural del nostre país. Des de la seva activitat com a antiquari i galerista, la seva tasca ha estat fonamental en la construcció d’un model vehiculat per la recuperació, salvaguarda i difusió, al més alt nivell, del patrimoni històrico-artístic. Ha estat i és referent i representant a les millors fires d’art del món.

Maria Rius i Camps

Il·lustradora
Per la seva significació en l’àmbit de la il·lustració infantil, amb un estil d’orientació realista, marcat per la delicadesa, que entén la il·lustració com a treball narratiu. Fundadora de l'Associació Professional d'Il·lustradors de Catalunya, va formar part del grup d'il·lustradors del Congrés de Cultura Catalana. Ha treballat activament per normalitzat la feina dels il·lustradors i les il·lustradores. Alguns dels seus llibres han estat publicats a més de vint-i-cinc països i els seus dibuixos han estat exposats en mostres individuals i col·lectives, i en diverses ciutats del món.

Josep Maria Roset Camps

Fotògraf
En reconeixement a la tasca de recerca fotogràfica durant més de mig segle i a la seva obra, com a fotògraf de temes d’abast internacional. I també pel seu compromís amb l’entorn de Rubí i del Vallès com a promotor i fundador d’entitats culturals. Cal destacar, singularment, el servei que ha fet a les generacions del futur en l’afany de preservar la memòria històrica com un dels fonaments de la vida col·lectiva.

Jordi Sierra i Fabra

Escriptor
Pel conjunt de la seva obra en el camp de la literatura infantil i juvenil, traduïda a vint-i-cinc idiomes, que ha obtingut nombrosos premis i figura en els programes escolars a Catalunya, l’Estat espanyol i Amèrica Llatina. I també per la seva tasca d'estudi de la música del nostre temps i la creació de diverses revistes especialitzades de rock. La fundació que porta el seu nom promou la creació literària entre els joves i fomenta el plaer de la lectura en aquest sector.

Nemesi Solà i Franquesa

Activista cultural
Per la seva sostinguda i valuosa contribució a la cultura catalana i als drets nacionals de Catalunya, iniciada en els temps més difícils. Vinculat, des de la seva fundació, a Òmnium Cultural, ha pres part en diverses iniciatives de recuperació de tradicions i costums. Pel conjunt d’aquesta activitat, es troba en possessió del Premi Joan Amades de Cultura Popular 2015.

Joan Soler i Amigó

Pedagog i escriptor
En reconeixement pel seu paper com a folklorista i pedagog. És autor de diferents estudis d’història local, etnogràfics i folklòrics. La seva contribució en l’àmbit de la cultura popular i les seves publicacions sobre tradicions, festes, i mitologia catalana li han valgut diversos premis. Ha treballat com a tècnic d’educació dels ajuntaments de l’Hospitalet de Llobregat i de Badalona.

Dolors Udina Abelló

Traductora literària i professora de traducció
Per la seva intensa tasca en l’àmbit de la traducció literària, singularment de l'anglès al català. Entre les seves traduccions, destaquen obres de dos premis Nobel, J. M. Coetzee i Alice Munro, i també La senyora Dalloway, de Virginia Woolf, amb la qual va guanyar el Premi de Traducció Crítica Serra d'Or el 2014. Professora a la Facultat de Traducció i Interpretació de la Universitat Autònoma de Barcelona, és també membre del jurat del Premi Jordi Domènech de Traducció de Poesia.

Roser Vernet Anguera

Filòloga i activista cultural
Per la seva tasca com a directora del centre Quim Soler a El Molar, a la comarca del Priorat, des d’on treballa per preservar l’obra i la memòria del reconegut escriptor. Alhora, hi desenvolupa projectes culturals que relacionen els mons de la literatura i del vi en un sentit ampli i amb la voluntat de vertebrar, singularment, el patrimoni cultural del territori. Joan Viñas Salas Cirurgià Per la seva reconeguda trajectòria professional en l’àmbit de la salut i la contribució al sistema d’educació superior i a la recerca. Ha estat rector de la Universitat de Lleida i president de l’Institut Català de la Salut i de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya. El seu compromís sostingut en la gestió del sistema públic català de salut de Catalunya li ha valgut el reconeixement del sector.

Joan Viñas Salas

Cirurgià
Per la seva reconeguda trajectòria professional en l’àmbit de la salut i la contribució al sistema d’educació superior i a la recerca. Ha estat rector de la Universitat de Lleida i president de l’Institut Català de la Salut i de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya. El seu compromís sostingut en la gestió del sistema públic català de salut de Catalunya li ha valgut el reconeixement del sector.

Data d'actualització:  17.07.2018